Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine

Doelstelling

© Vrienden van de Koninklijke Marine.                                        Fiscaal no 816.753.702 //Inschr. nummer kvk: 411.73.795

 

Vrijwilligers

Ex Hr. Ms. Hoogeveen

Donateurs

Nieuws

Contact

Update: 07-01-2021

Donateurs

Mijnenjagen

Mijnenjagen is het opsporen van mijnen op de zeebodem door

die zeebodem door middel van sonar af te zoeken naar objecten.

Met een mijnenjachtsonar kan de positie van een mijn op de zeebodem worden bepaald waarna de mijn onschadelijk kan worden gemaakt. Dit gebeurt met een op afstand bedienbaar systeem (bijvoorbeeld de op afstand bestuurbare PAP), zodat de bemanning een minimaal risico loopt. Een dergelijk systeem kan een explosieve lading naast de mijn leggen of een torpedoachtig wapen afvuren op de mijn.

 

Mijnenjagen levert onder de juiste condities een hoge betrouwbaarheid op, het is echter minder effectief onder omstandigheden, waarbij de mijnen niet goed met een sonar zijn waar te nemen. Dat kan veroorzaakt worden door de mijn of door de omgeving. Er bestaan mijnen die zichzelf kunnen ingraven of die door hun vorm of sonarabsorberend materieel slecht detecteerbaar zijn. Daarnaast kunnen door natuurlijke omstandigheden grondmijnen verzand raken of gewoon in de modder zakken waardoor ze voor de sonar onzichtbaar worden. Verder zijn bepaalde zeegebieden ongeschikt voor de mijnenjacht als gevolg van de omgevingscondities. Zo kan de sonar bij een rotsachtige bodem minder goed onderscheid maken tussen rotsen en mijnen.

 

Maar ook een met vegetatie begroeide zeebodem, verschillen

in zoutconcentraties en temperatuursverschillen beïnvloeden

de sonarpresentaties negatief.

 

Bron: marineblad | februari 2010

Mijnenjacht centrale.

Sonarbeeld.

Mijnenjacht schematisch.

Uitzetten PAP.